Biodiversiteit in uw tuin

Biodiversiteit

Op aarde is een enorme verscheidenheid aan planten, dieren en leefgebieden. Dit geheel samen noemen we biodiversiteit. De biodiversiteit gaat helaas achteruit. Als gevolg hiervan worden er momenteel veel wilde bijen en vlinder soorten met uitsterven bedreigd. En dat is best een zorgelijke situatie wanneer we nagaan dat deze insecten van belang zijn bij de bestuiving van veel plantensoorten en het behoud van onze natuur. Eén van de oorzaken waardoor veel bijenkolonies vroegtijdig sterven, is een tekort aan stuifmeel en nectar in het vroege voorjaar. Bijen dienen namelijk al vanaf het vroege voorjaar voldoende voedsel te kunnen vinden.

Natuurlijke tuin

Een natuurlijke tuin is een tuin vol leven waarin ruimte is voor planten en dieren. In iedere tuin is variatie mogelijk. Variatie maakt gezond, sterk en is interessant voor mens en dier. Dieren vinden er een schuilplek, voedsel en gelegenheid tot voortplanting.rnrnVeel verschillende planten in de tuin zorgen voor veel verschillende dieren. Bloemen met nectar trekken bijen, hommels en vlinders aan. De kunst is om in elk seizoen zoveel mogelijk planten te laten bloeien, dat ook nog meer redenen geeft om elk seizoen van uw tuin te kunnen genieten!

Voorjaarsbollen

Een tuin ontwikkelt zich normaal met vaste planten pas later in het voorjaar tot een thuis voor bijen en hommels. In het vroege voorjaar zijn al uw vaste planten nog slapend en bijen kunnen daar geen stuifmeel en nectar vinden. rnrnAllerlei bloembollen bloeien al vanaf het vroege voorjaar (februari) en zijn ook nog eens zeer goede stuifmeelleveranciers. Door deze bij-aantrekkelijke bolsoorten te planten, helpen we de bij in haar zoektocht naar nectar en stuifmeel in een jaargetijde waar dit zo nodig is. Daarom is het zo belangrijk elk najaar bollen te planten. Zo krijgt u al vroeg in het voorjaar bezoek van vrolijk zoemende hommels en bijen. Dit geeft nota bene een extra seizoen waarin u van uw tuin kunt genieten. Bloembollen kunnen ook in mooie potten worden geplant, zo verfraait u ook nog eens uw terras in het vroege voorjaar.

Meer weten?

Nitha helpt u graag met een beplantingsplan voor uw tuin en terras in elk seizoen van het jaar, waar ook de bijen blij van zullen worden; met vaste planten, heesters en bloembollen.